Brygga Imperial Stout – övning ger färdighet

DSC03177edit

First runnings, tjock och gott

Min absoluta favoritstil bland öl är en riktigt tung imperial stout. Jag tycker inte bara att den stilen passar bra under de mörka månaderna. Jag tycker den passar minst lika bra en sommarkväll ute i den sköna kvällsluften. Den andra ölen jag någonsin bryggde var en klon på Omnipollo och ToØls Brewmance från boken Brygg Öl. Den blev helt okej för en nybörjare även om jag inte skulle skryta om den idag.

DSC03198edit

25 liter espresso eller?

I vintras bryggde jag så Svarte Hjärup, min första imperial stout med eget recept. Efter lagring och provsmakning kan jag erkänna att jag inte är helt nöjd med denna heller. Jag har nog varit för feg med både rostat korn och en del annat i jakten på en öl med mycket restsötma. Den smakar förvisso bra, men där saknas en del smaker som jag tar för givet att känna när jag dricker en imperial stout. Därför har jag nu beslutat mig att brygga en eller ett par redan befintliga recept för att helt enkelt öva lite och känna på vad det är jag missat som jag kan använda mig av i framtida recept.

DSC03170edit

Träffade mäsktempen prick på

Därför blev det idag en spontanbryggning som bestämdes först igår. Jag åkte snabbt in till Essensspecialisten i Malmö och fick malt malen på plats åt mig. Plockade på mig lite humle och jäst och sedan var det bara att åka hem och förbereda inför morgonen. Receptet jag bestämde mig för var i grunden Evil Twins recept på Aun Mas a Jesus från boken Brygg Öl. Dock saknades en del av specialmalterna och någon humlesort när jag handlade och därför bytte jag bara ut dessa mot sorter jag trodde skulle kunna efterlikna dem. Receptet är även tweakat lite för att bättre passa min utrustning och min brygghuseffektivitet.

DSC03207edit

Volym precis vid kokstart

Just Evil Twin håller jag som grymt stora förebilder när det gäller imperial stouts. Jag tycker Jeppe lyckas riktigt bra i stort sett varje gång med den stilen. En annan öl som jag älskar är Prairie’s Bomb! Därför tänkte jag köra ner lite espresso, vanilj, choklad och chili i ölen också för att få den lite åt det hållet.

DSC03230edit

Volym efter 4 timmars kok. 12 liter bortkokat.

Det mest extrema med denna bryggningen är att koket är på hela 5 timmar. Dvs man får en hel del dötid, men det gör inte så mycket då det alltid finns något att göra när man har småbarn springandes kring benen här hemma.

DSC03233edit

Tjock och trögflytande vört

Denna gången valde jag att följa instruktionerna från Beersmith fullt ut också vad gäller mäsk- och lakvolymer för att se hur nära sanningen jag ligger i min inmatade utrustning. Tyvärr missade jag temperaturen på mäskvattnet och fick därmed tillsätta ca 1 liter kallvatten för att komma ner i rätt mäsktemp. Lakvattnet höll jag däremot exakt och landade också prick på både pre boil SG och volym i kokkärlet. En märklig notering var dock att jag tyckte det var lite väl svårt att få ut mina tänkte 10 liter i jäskärlet. Därför tog jag dagen efter och kokade 20 liter vatten i en timme för att mäta min boil off, och mycket riktigt var den högre än beräknat. Sista jag mätte hade jag en boil off på 2,3 L/h. Denna gången, och jag mätte två gånger för att vara säker, hade jag en boil off på hela 3 L/h. Nu är Beersmith uppdaterat och vi får se hur det går i framtiden.

10 svåra liter ner i jäskärlet

10 svåra liter ner i jäskärlet

Recept:

Info:
Batch storlek: 10 L
Koktid: 300 min
OG: 1.104
Est FG: 1.015 (boken beräknar 1.044, vi får se vem som har rätt).
Est ABV: 11-12%

Maltnota: (mäska 75 min vid 65 grader C)
3,50 kg Maris Otter
0,70 kg Chocolate malt
0,50 kg Gotländsk rökmalt
0,50 kg Special B
0,20 kg Havregryn
0,40 kg Mörkt muscavadosocker (tillsätt direkt i koket vid 4 h kvar)

Kok:
@ 60 min: 40 g Cascade
@ 30 min: 30 g Cascade
@ 15 min: 30 g Nugget, 0,5 tsk Protafloc
@ 10 min: 0,5 tsk Jästnäring
@ 00 min: 30 g Simcoe

Jäst:
2 pkt rehydrerad US-05

Torrhumling:
150 g Kakao nibs
150 ml Espresso bönor
3 st Vaniljstänger
2 st Ancho chilis

3 reaktioner på ”Brygga Imperial Stout – övning ger färdighet

  1. Tjena! Såg att du har en Bielmeier gryta! Jag har också en och tänkte bygga ett RIMS system. Nu märkte jag att det är lite udda mått på själva hålet till grytan men såg att du har fixat det! mitt hål i grytan är 26mm är det samma på din? vilken storlek har du på kulventil? Vilken bazooka har du? Hur har du monterat fast kulventilen på grytan?

    /Patrik

    Gilla

    • Hallå Patrik.

      Hålet i min gryta är till 3/4 tum kulventil. Köpte en på Biltema för en hundring. Sen köra jag en förminskningsnippel i den från 3/4 tum ner till 1/2 tum. Vill minnas att mitt hål också höll 26-27 mm dia, har tyvärr inte grytan nära mig nu så jag kan mäta. Bazookan är 3/4 tum utvändig gänga och ca 30 cm lång. Köpt på ebay. Monteringen ser ut som följer inifrån grytan: bazooka, packning, kulventil, packning, förminskningsnippel, silikonslang.

      Hoppas det var till någon hjälp.

      Gilla

  2. Pingback: Den sista ölen – eller Yeahrup Brewery går i graven. | Yeahrup Brewery

Lämna en kommentar