Batch #15, testbryggning av lakritsstout

IMG_8088editsmall Evil Jogge etikett Evil Jogge hallon lakrits etikett

I höstas / vintras någon gång kom jag över Bryggarens Lakrits, en imperial stout med lakrits. Jag älskar lakrits i alla dess former, och speciellt i öl med redan hög restsötma. Denna var en riktig hit tyckte jag och begav mig till Systembolaget någon vecka senare för att köpa fler. Tyvärr fanns den inte att tillgå längre, slut hos leverantören. Jag behövde min lakrits-fix och bestämde mig därför att jag skulle brygga min egen.

Då jag inte hade någon aning om hur mycket lakrits som skulle vara lagom bestämde jag mig för att göra en enkel testbryggning med torkat maltextrakt, stöpt specialmalt och lakritspulver. När jag väl hittat en bra nivå på lakritsen kunde jag sedan göra en riktig helmaltsbryggning av den.

2015-02-03 09.52.28editsmall

Jag studerade en mängd recept på internet där folk använt sig av lakrits i olika former till sina öl. Gemensamt för dessa var att alla verkar överrens om att 0,5-1 g lakritspulver / liter öl är en bra nivå. Då jag ville att lakritsen skulle spela första fiol i min öl valde jag att trycka på mer än detta. Dessutom känner jag lite att folk generellt är lite fega när de tillsätter ingredienser i sina öl. Jag gillar riktiga smaksensationer och ser gärna att man tar ut svängarna ordentligt. En välbalanserad öl i all ära, men när det trycker på ordentligt känner jag mig hemma.

2015-02-03 21.03.07editsmall

Bryggningen var mycket simpel. Jag stöpte specialmalten för sig, kokade upp vatten och DME och tillsatte specialmalten till detta vid uppkok. Det var en liten batch på ca 8 liter, men attans så aktiv den var i jäshinken. Jag fick lätta på locket på hinken första två dygnen då det fullkomligen sprutade jäst ur jäsröret.

2015-02-03 22.55.08editsmall

Efter jäsningen var klar provade jag även att lagra 1,5 L på petflaska tillsammans med hallon. Vem gillar inte hallon / lakrits dödskallar liksom? Det blev tyvärr ingen hit. Troligtvis för mycket hallon. Vill ni prova det så hade jag ca 200 g på 1,5 L.

2015-02-28 22.56.32editsmall 2015-02-05 05.59.16editsmall

Recept:

Koktid: 60 min
OG: 1.100
FG: 1.030
ABV: 9,3%

Maltnota: (ingredienser i kursiv stil stöptes i 30 minuter i 70 grader C)

0,20 kg Chocolate malt
0,15 kg Caramel 120 L
0,10 kg Blackprinz
2,00 kg Light DME
0,90 kg Dark traditional DME (Briess)

Humle:

@ 60 min: 25 g Magnum
@ 10 min: 25 g Magnum
@ 05 min: 40 g East Kent Goldings

Jäst:

Safale English Ale S-04

Övrigt:

@ 10 min: 32 g lakritspulver

Provsmakning och jämförelse mot Lilla Ölfabrikens Bryggarens Lakrits följer snart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s