Brygga flädersaison, batch #19

2015-06-09 10.48.43editsmall

Häromdagen blev bryggarsuget för stort och jag bestämde mig för att göra något åt det. Har varit sugen ett tag på att brygga en saison, en stil jag aldrig testat att brygga innan. Den skulle dessutom vara ett bra test för min nya jäskyl då ölen ska jäsa relativt varmt ett par veckor.

Sagt och gjort åkte jag in till Essensspecialisten i Malmö och handlade lite malt, samt Coop för att handla veteflingor. Veteflingorna gick jag dock bet på men nöjde mig istället med vetekross och hoppades att min LauterHelix skulle klara av att ta hand om den fina krossen.

2015-06-09 10.54.29editsmall

I morse var det så dags och jag drog igång varmvattnet i min HLT. Förra gången jag bryggde fick jag problem med lakningen och maltbädden satte igen totalt. Jag misstänkte att det var min LauterHelix som sög fast mot kanten av mäsktunnan. Denna gången provade jag därför att lägga den lite annorlunda för att motverka eventuella stopp i lakningen. Såhär i efterhand kan jag konstatera att detta mönstret på LauterHelixen nog gjorde susen; jag har aldrig lyckats så bra med en lakning som idag.

Vid mäskningen bestämde jag mig för att testa något nytt även där. Jag har läst en del om dekoktionsmäskning men kommit fram till att det är lite för bökigt och inget för mig. Denna gången tänkte jag dock att en liten dekoktion skulle kunna ge den färdiga ölen ytterligare en smakdimension. Så jag mäskade in som vanligt och lade mig på 65 grader. Där höll jag sedan i 20 minuter. Efter det öppnade jag och tog ut ca 3,5 liter tjock mäsk. Denna värmde jag i en separat gryta till 70 grader och höll där i 10 minuter. Sedan drog jag upp den till kok och kokade i 15 minuter. Efter det tillförde jag den kokade mäsken till huvudmäsken igen och mäskade ut i 10 minuter vid 75 grader.

2015-06-09 11.52.46editsmall 2015-06-09 12.24.51editsmall

Lakningen flöt på som en dans. Jag var lite mer försiktig när jag denna gången öppnade kranen och recirkulerade ca 3 liter vört innan den var helt klar och jag kunde börja ta ut den till kokkärlet. Lakningen fortsatte smidigt med ett flöde på ca 1L/minut. Jag lakade ut 27 liter och landade på ett pre boil SG på 1.051, 4 punkter högre än planerat. Värmde upp till kok och sedan flöt allt på som vanligt. Dock var det denna gången enormt mycket proteiner som fällde ut under koket. Fick fortsätta skumma av under hela koket, något jag aldrig behövt tidigare.

2015-06-09 13.34.52editsmall 2015-06-09 14.09.20editsmall 2015-06-09 16.41.53editsmall

Efter koket höll jag vörten vid 80 grader i en 10 minuters hopstand innan jag fortsatte kyla ner till 20 grader. Tyvärr fick jag använda torrjäst då det var en spontant påkommen bryggning och den flytande saisonjästen var slut. Jag rehydrerade två paket och pitchade vid 20 grader. In med 19 liter vört i jäskylen, tejpade på temperaturproben på hinken och satte termostaten på 24 grader.

2015-06-09 17.01.10editsmall

Om två veckor ska den torrhumlas med fläderblommor och sedan flaskas den ca 10 dagar senare.

Recept:

Info:
Batch storlek: 20 L
Koktid: 90 min
OG: 1.061
Est FG: 1.010
Jästemp: 24 grader C

Maltnota:

5,0 kg pale ale malt
0,8 kg vetekross

Humleschema:

@ 60 min: 10 g Warrior
@ 15 min: 10 g Pacific Jade, 10 g Warrior
@ 00 min: 34 g Pacific Jade

Jäst:

2 pkt Lallemand Belle Saison – rehydrerad

Övrigt:

Protafloc
Jästnäring
300 g råsocker @ 10 min.
Fläderblommor – torrhumla med 7 g/L i 7 dagar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s